Regio

Vârteșcoiu – Duiliu Zamfirescu și Faraoane

Duiliu Zamfirescu este poate cel mai cunoscut dintre scriitorii care s-au născut și au trait în Vancea. Născut în familia unui arendaș, urmează școala la Focșani, iar apoi Facultatea de Drept, obținând licența în 1880.

Cariera profesională se îndreaptă către diplomație, devenind secretarul legație Țării Românești la Roma. În 1906 revine în țară, unde este propus secretar general la Ministerul de Externe, iar după Primul Război Mondial, în Guvernul Averescu este ministru de externe (13 martie-13 iunie 1920).

De cele mai multe ori, atunci când căuta liniștea, se retrăgea la conacul său din Faraoane, unde a scris proză și versuri.

motiv-site

Cea mai importantă contribuție a sa la literature este reprezentată de romanul Viața la țară, roman care se spune că a fost scris pe terasa conacului său de unde se putea admira Focșaniul.

Deși moare la Mănăstirea Agapia, scriitorul este înmormântat la Focșani.

Conacul lui Duiliu Zamfirescu de la Faraoane există și astăzi. După anii ’50 a avut o istorie zbuciumată, acestuia dândui-se și destinația de dormitor pentru zilierii veniți să muncească la viile din Podgoria Odobești.

În prezent, conacul Duiliu Zamfirescu se află în proprietatea descendenților și nu poate fi vizitat.

Conacul Duiliu Zamfirescu

dz copy
Vizualizare hartă mărită