Regio

Traditii viticole

Meșteșugul vinului

Ferice de cei care au tradiții. Ferice de cei care își promovează tradițiile așa cum o fac podgorenii din Vrancea care duc mai departe meșteșugul vinului, un obicei prin care gospodarii făceau vinul cu ani în urmă. Toamna podgoriile sunt locuri care trăiesc la o intensitate maximă căci e perioada culesului, a veseliei.

Cu mic cu mare, familiile merg în vie să culeagă strugurii dați în pârg, iar viile răsună de cântec și voie bună. Tradiția spune că după cules, pentru ca vinul să iasă bun, așa cum și-l dorește orice gospodar, primul pahar de must se face și se bea în câmp, așa cum făceau străbunicii. Acesta este un adevărat ritual la care doar cei inițiați au acces.

Mestesugul Vinului

Doar bărbații fac meșteșugul vinului, căci femeile nu au voie să calce strugurii…dacă ar face-o i-ar pângări iar vinul s-ar oțeți până la venirea primăverii. Bărbatul, după ce s-a descălțat și s-a spălat pe picioare, calcă strugurii într-un lin – un vas lung, cu o gaură la un capăt, vas cu ajutorul căruia se făcea mustul în trecut. În timp ce bărbatul calcă strugurii și mustul curge tulburel în cofă, fetele se prind în horă și în cântă vinului: “Vinule să fi gustos/Limpede și luminos/Precum față lui Hristos/Să fi jertfă omului ca sângele Domnului!”. Aceasta e dorința fiecărui podgorean, căci vinul este un dar lăsat pe aceste locuri de vis de către Dumnezeu.

motiv-site

Tradițiile pe care podgorenii le respectă îi însoțesc pe aceștia tot anul agricol. Anul tradițiilor și al lucrărilor agricole începe în podgorii cu Târcolitul Viilor. Sărbătoare tradițională de pe 1 februarie reprezintă începerea Noul An Viticol și este un ritual cu caracter mistico-religios. Se spune că în zorii zilei, capul familiei, care trebuie să fie curat trupește și sufletește, merge la vie și săvârșește un ceremonial magico-mitic căci este ziua în care Anul Vechi Viticol moare şi renaşte Noul An Viticol. Suit în căruță, îmbrăcat în port popular și cu fruntea împodobită cu viţă de vie, gospodarul pleacă la vie, deszgoapă o sticlă cu vinul ultimei recolte, îngropată în toamna care tocmai trecuse la piciorul unui butuc, bea vin și apoi, merge într-un deal, la o petrecere organizată de podgoreni unde, conform tradiției, se aprinde un foc tradițional. Aici se ard lăstarii de vie puți la căciulă, iar focul este stins cu vin. Acest ritual este, în fapt, o jertfă oferită pentru ca via să fie în noul an rodnică dar, totodată este și simbolul arderii vechiului an viticol şi renaşterii anului nou.

podgorie-vartescoiu

Tradițiile din podgorii continuă pe tot parcursul anului agricol, scopul final fiind acela ca noul vin să fie limpede și gustos în acord cu aroma… tradiției. La 1 mai în podgorii se serbează Armindenul. Simbol al vegetaţei care protejează recoltele și animalele. În tradiţia populară, acestei zile i se mai spune și “ziua pelinului” sau “ziua beţivilor” . Armindenul se serbează pentru rodul pământului, ca să nu bată grindina, împotriva dăunătorilor, pentru vinul bun. ”Ziua pelinului” a fost și moment de inspirație pentru celebrul epigramist Păstorel Teodoreanu, dar și pentru scriitorul vrâncean Ion Panaite. Pe data de 6 august, de sărbătoarea Pobreajenului făcea dezlegare la mâncatul poamei, care este sfințită în biserică. Se spune că cine nu aşteptă ca strugurii să fie sfințiți se strică la maţe. Tradițiile populare dedicate viei se termină pe data de 14 septembrie la Cristovul Viilor când preoții merg să facă slujbă în vie.

motiv-site