Regio

Țifești

Comments: Fara comentarii

În comuna Țifești, parte a Podgoriei Panciu, există mai multe monumente istorice care vorbesc despre tradițiile acestui loc. De asemenea, există și două situri arheologice — așezarea medievală din secolele al XIV-lea–al XVIII-lea aflată la limita dintre satele Igești și Bătinești și cimitirul din aceeași perioadă aflat în zona magazinului sătesc din satul Bătinești.

Casa Cincu

În ceea ce privește clădirile de patrimoniu, putem vorbi despre Casa Sclavone – monument istoric Cod LMI VN-II- m-B-06560, care a fost construită în anul 1860. Din anul 1959 până în anul 1989, imobilul a funcționat ca sediu CAP. În prezent, casa împreună cu anexele, au fost cumpărate de cătreo persoană fizică de la moștenitorii familiei Sclavone.

De asemenea, pe raza comunei Țifești există și Casa Duță – monument istoric Cod LMI VN-II-m-B-06561. Aceasta a fost construită la sfârșitul secolului XIX de către Dumitru Duță, mare proprietar de terenuri. Imobilul este o construcție impunătoare cu ancadramente la ferestre și coloanele de la intrarea principală, specifice arhitecturii românești de sfârșit de secol XIX. În prezent casa se află în stare de degradare, ca urmare a seismelor care i-au afectat structura de rezistență.

motiv-site

Nu în ultimul rând, amintim Casa Cincu – monument istoric Cod LMI VN-II-m-B-06567 care a fost construită în secolul XIX. După nationalizare, casa a devenit sediu CAP care a funcționat până în anul 1989. Până în anul 2003, imobilul a fost sediul unei grădinițe, revendicat apoi de actualul proprietar. În incinta curții se află și moara de apă, monument istoric Cod LMI VN-II-m-B-06568.

În Țifești mai există și Biserica Sfântul Nicolae din Dealul Sârbilor, care a aparținut de fostul Schit Codrul Sârbilor. Vinurile produse de călugări la schit erau appreciate. Viaţă monahală din Codrul Sârbilor s-a sfârşit odată cu secularizarea în 1863. Astăzi, în Dealul Sârbilor a renăscut povestea podgoriei domneşti şi pe fosta suprafaţă deţinută cândva de Schitul Codrul Sârbilor s-a înființat, după 2005, o firmă privată de vinificație.

motiv-site

tifesti

Vizualizare hartă mărită

Lasa un raspuns

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>