Regio

Dumbrăveni: Statuia Alexandru Sovorov

Statuia generalissimului Alexandru Suvorov – monument istoric Cod LMI VN-III-m-B-06582 – se află în satul Dragosloveni, comuna Dumbrăveni. Alexandr Suvorov s-a nascut la Moscova în anul 1729, iar în Războiul ruso-austro-turc (1787-1792) principalele victorii au fost obținute de ruși sub comanda sa. La Focșani a împrăștiat o armată turca, apoi a nimicit, la Vadul Râmnic, armata marelui vizir, fiind ridicat la gradul de generalissim și distins cu titlu de „Conte de Râmnic”. A murit în anul 1800, retras la moșiile sale din Lituania, ramânându-i în urma un fiu-Nicolae, care a ajuns aghiotant al țarului Aleksandru Pavlovici și care a fost înmormântat în Biserica Domnească din Râmnicu Sărat.

suvorov

Inițiativa ridicării unui monument pentru Suvorov aparține Societății Istorice Militare Ruse, iar formalitățile legale s-au declanșat în iunie 1911. Statuia a fost montată pe un soclu de granit roșu de Finlanda ce era înconjurat de trei basoreliefuri în bronz. Statuia îl prezintă pe Suvorov călare pe un cal de stepă cu bicornul în mâna rostind „Să ne ajute Dumnezeu vitejilor!”

motiv-site

Basorelieful central reprezintă bătălia cavaleriei ruse la Câmpul Mieilor; basorelieful din stânga îi reprezintă pe cazacii și grenadierii rusi intrând în cetatea turcă și producând o panică groaznică, iar basorelieful din dreapta îi reprezintă pe husarii din Regimentul IV al Prințului de Coburg. În partea stânga este reprezentat printul călare, având în spate cavaleria de rezervă. Monumentul are dimensiuni impresionante. Inaugurarea s-a facut în prezența unei Comisii Militare ruse și române, în 1913, la eveniment participând și scriitorii Alexandru Vlahuță și Ioan Luca Caragiale.

În 1916 rusii au demontat statuia și basoreliefurileșsi le-au trimis în Rusia. Au fost remontate la Odessa, iar mai târziu, la Ismail unde se află și în prezent. Actualul monument a fost ridicat în anul 1959 pe un amplasament nou, fiind opera sculptorului Marius Butunoiu.

motiv-site

statuie-suvorov Vizualizare hartă mărită