Regio

Panciu: Paraclis subteran la Mănăstirea Brazi

În Podgoria Panciu există o mănăstire încărcată de istorie și unică printr-un paraclis subteran. Este vorba de Mănăstirea Brazi din orașul Panciu, construită în a doua jumătate a veacului al XVII-lea. Mănăstirea Brazi este o mănăstire ortodoxă, situată la aproximativ un kilometru sud-vest de orasul Panciu, sub Dealul Neicului, pe malul drept al pârâului Hăulita.

Mănăstirea a avut o istorie zbuciumată, fiind distrusă și reconstruită de ma multe ori. În anul 1959 a fost desființată, iar pe data de 9 septembrie 1990 a fost săvârșită slujba de resfințire a locului.

motiv-site

La Mănăstirea Brazi există și un paraclis subteran care stârnește curiozitatea vizitatorilor. În trecut catapeteasma din lemn era sculptată, zugrăvită și poleită. Acum locul de rugăciune subteran se află în renovare. În culoarul care este săpat la intrarea în paraclis a fost descoperit mormântul Sfântului Teodosie, ale cărui rămășite pământești se găsesc în biserică.

Interesant este și faptul că din paraclis se putea ieși printr-un tunel subteran, în valea pârâului Șușița, la 500 metri depărtare. Acesta este un culoar secret care se mai păstrează și acum, dar care nu poate fi vizitat, fiind astupat în timpul restaurării schitului.

Sfântul Sinod a proclamat solemn canonizarea Sfântului Ierarh Mucenic Teodosie de la Brazi pe 5 octombrie 2003, sfântul având ca zi de pomenire data de 22 septembrie.

Manastirea Brazi si Schitul Sf Ioan

Trupul fostului mitropolit al Moldovei, care s-a retras la Brazi la sfârșitul vieții, a fost descoperit în 1842, în vremea stăreţiei la mănăstirea Brazi a ieroschimonahului Dimitrie. Trupul sfântului este descoperit atunci când noul stareţ pune să fie săpat propriul lui mormânt în cimitirul mănăstirii, în locul unde fusese biserica Sf. Gheorghe. Groapa se surpă însă în fiecare zi, până când stareţul însuşi se hotărăşte să vină să cerceteze pricina şi, săpând iarăşi, află în acest loc trupul Sfântului Teodosie, după cum povesteşte şi Cuviosul Antipa de la Calapodeşti, care a fost de faţă la această descoperire minunată şi care spune că moaştele Sf. Teodosie răspândeau o mireasmă plăcută.

Stareţul pune ca sfântul să fie reînhumat în ”Peştera de Jos”, în subteranele paraclisului „Învierea lui Lazăr”, unde se slujea pe atunci şi Sfânta Liturghie. Capul sfântului a fost păstrat în altarul paraclisului, spre cinstirea lui de către monahi şi credincioşi ; rămâne aici până la închiderea şi demolarea mănăstirii de către regimul comunist, în anul 1959, când a fost pus din nou în mormânt.

Cercetările făcute în anii 2000 pe locul fostului paraclis au dus la redescoperirea moaştelor Sfântului Teodosie.

O parte a moaştelor sfântului a fost trimisă şi la mănăstirea de metanie a sfântului, Bogdana, iar din mai 2010, o părticică din moaştele sale a fost dăruită bisericii Sf. Nicolae din Bucureşti, care a primit şi Hramul Sfântul Teodosie de la Brazi.

motiv-site

La Mănăstirea Brazi și-a petrecut mare parte din viață și scriitorul Ioan Slavici, alături de Gala Galaction. Slavici s-a născut la 18 ianuarie 1848 în Siria, judeţul Arad, şi a decedat pe 17 august 1925 în cartierul Crucea de Jos din oraşul Panciu.

La cererea sa, adresată fiicei sale Lavinia Ghiorghiu, scriitorul a fost înmormântat la Mănăstirea Brazi. Pentru ca mormântul să nu fie pângărit după anul 1959, când mănăstirea a fost închisă, s-a hotărât mutarea mormântului scriitorului în cimitirul “Movila”, ce aparținea parohiei “Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

Piatra suport a crucii din marmură neagră de la mormântul scriitorului poartă un epitaph al scriitor Gala Galaction cu urmatorul conținut: Primește Doamne/ în cămarile drepților/ pe dreptul Ioan Slavici,/care a trecut prin viață/ cu rară înțelepciune/ și superioară îngăduință.

manastirea-brazi-arhiva

Schitul “Sfântul Ioan” este situat pe varful dealului Neicului, ca o cetățuie care strajuiește Panciul, având de o parte pârâul Hăulita și de cealaltă parte râul Șușița, Schitul a fost înființat în anul 1807 ca așezământ monahal de îngrijire și ocrotire a maicilor bătrâne și bolnave de la Brazi. Încă de la început, schitul a fost un fel de mână dreaptă a Mănăstirii Brazilor, un loc de rugăciune pentru monahi.

În 1894, a fost construită o biserică din zid, iar în perioada interbelică a fost zidit un al doilea lăcaș de cult, care s-a dărâmat la cutremurul din 1940. Schitul Sfântul Ioan a fost închis în anul 1960 și redeschis în toamna anului 1999.

motiv-site

Manastirea Brazi copy
Vizualizare hartă mărită