Regio

Panciu întră în legendă cu ”Meșteșugul Vinului”

Category: Articole

Podgoria Panciu este cea mai mare podgorie a Județului Vrancea și locul în care s-a păstrat nealterată tradiția Meșteșugului Vinului. Toți cei care doresc să fie martorii modului miraculos în care se făcea vinul, în trecut, sunt invitați să participe, în data de 6 octombrie 2013, cu începere de la ora 13.00, la evenimentul organizat de către Consiliul Județean Vrancea în orașul Panciu. ”Meșteșugul Vinului” este un eveniment de promovare turistică, în cadrul proiectului ”Drumul podgoriilor vrâncene”. Evenimentul are loc concomitent cu organizarea Festivalului Internaţional al Viei şi Vinului „Bachus 2013“.

motiv-site

Meșteșugul vinului este modalitatea prin care podgorenii își arată bucurai că au avut un an viticol bun! Cu mic cu mare, familiile merg în vie să culeagă strugurii dați în pârg, iar viile răsună de cântec și voie bună. Tradiția spune că după cules, pentru ca vinul să iasă bun, așa cum și-l dorește orice gospodar, primul pahar de must se face și se bea în câmp, așa cum făceau străbunicii. Acesta este un adevărat ritual la care doar cei inițiați au acces.

Eveniment Bachus

Doar bărbații fac meșteșugul vinului, căci femeile nu au voie să calce strugurii…dacă ar face-o i-ar pângări iar vinul s-ar oțeți până la venirea primăverii. Bărbatul, după ce s-a descălțat și s-a spălat pe picioare, calcă strugurii într-un lin – un vas lung, cu o gaură la un capăt, vas cu ajutorul căruia se făcea mustul în trecut. În timp ce bărbatul calcă strugurii și mustul curge tulburel în cofă, fetele se prind în horă și în cântă vinului: “Vinule să fi gustos/Limpede și luminos/Precum față lui Hristos/Să fi jertfă omului ca sângele Domnului!”. Aceasta e dorința fiecărui podgorean, căci vinul este un dar lăsat pe aceste locuri de vis de către Dumnezeu.

motiv-site