Regio

Urechești: Mănăstirea Vărzărești

Mănăstirea Vărzăreşti, monument istoric datând din secolul XVII, Cod LMI VN-II-a-B-06542, este aşezată în apropierea satului Palanca, comuna Urecheşti, în mijlocul unei păduri de stejar. În incinta mănăstirii se află două biserici: Biserica veche , care datează de pe vremea întemeierii mănăstirii din anul 1644 , are hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

manastire-varzaresti

Biserica are ziduri masive cu grosimea de un metru, iar pictura veche s-a păstrat doar parţial, biserica aflându-se într-o stare de degradare vizibilă.

Biserica nouă este aşezată în dreapta celei vechi şi a fost construită tot din zid  la sfârşitul secolului  XIX, prin strădania credincioşilor din zonă. Biserica a fost fondată, conform inscripţiei de la intrare, în anul 1898 şi sfinţită în anul 1900 şi poartă hramul „Sfântul Gheorghe”. O parte din picturile din biserica nouă au fost realizate de pictorul D. Nicoleanu din Buzău în anul 1901.

motiv-site

De asemenea, în apropierea acestor biserici, pe o colină , se află Paraclisul Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla, despre care se spune că şi-a început viaţa monahală în aceste locuri.

Clopotniţa înaltă de zid are  un arc de boltă prin care se face intrarea în sfânta mănăstire .

În 1959, în perioada comunistă de persecutare politică a credincioşilor , mănăstirea este desfiinţată şi trecută în proprietatea CAP Urecheşti , fiind  redeschisă abia în 1990 ca mănăstire de călugări.

Acum mănăstirea este locuită de maici, iar în vara anului 2013, chiliile construite după redeschiderea schitului au ars.

motiv-site

urechesti copy

Vizualizare hartă mărită