Regio

Jariștea: Mănăstirea Buluc

Pe dealul Șarba, cel care dă numele celebrului vin patentat în 1972 la Stațiunea de Cercetări Vinicole Odobești, se urcă spre Mănăstirea Buluc. Fondată de Isaia Caragea în secolul XVII, Mănăstirea  Bulucul a fost o așezare specială, încă de la început, ferită de ochii şi furia năvălitorilor, aşezământul a fost apărat de pericolele seculare ale acelor vremuri.

Manastirea Buluc

Desființat prin Decretul 410/1959 şi scos din Lista Monumentelor Istorice (LMI), Schitul a rezistat cu greu în perioada comunistă graţie activtiăţii misionare a preoţilor din satul Vărsătura în jurisdicţia căruia fusese trecută biserica după 1959. Închiderea oficială a acestuia de către autoritățile comuniste între 1959 şi 1989 nu i-a îndepărtat pe creștini de locul unde veneau an de an în pelerinaj. Dimpotrivă, pelerinajele la Buluc după 1959 au devenit un fenomen de masă, iar de „Schimbarea la Faţă” cete de credincioşi din toate localităţile vecine urcau drumurile bătătorite de secole până la bisericuţa de lemn pentru a participa la slujba oficiată de preotul de la parohia din Vărsătura. Redeschis după 1989, aşezământul continuă să rămână refugiul spiritual al credincioşilor din Jariștea.

motiv-siteO altă atracție turistică a comunei Jariștea o reprezintă Biserica ”Sfinții Împărați” din satul Scânteia, un adevărat monument de arhitectură religioasă.

Biserica Scanteia

Această biserică aparte, care are și astăzi ușa de intrare bătută în nituri, a aparținut de un schit construit în anul 1730 de familia Stamatinești. Biserica atrage atenția prin elementele arhitectonice de influență arabă care își au locul în construcția bolților și coloanelor integrate fiind stilului bizantin.

motiv-site

motiv-site

motiv-site

buluc

Vizualizare hartă mărită