Regio

Bolotești: Măgura Odobești și mănăstirile sale

Vinurile bune care se fac în podgoriile vrâncene au un secret. Este vorba despre solul și amplasarea geografică a Subcarpaților de Curbură. Aici, în Vrancea este și cel mai înalt deal subcarpatic din toată Moldova – Măgura Odobești (996 metri).

Urcarea spre Măgura Odobești se face pe un drum forestier prin comuna Bolotești. Drumul începe din marginea satului, trece peste un islaz înveselit de flori și viță de vie. Când intri în pădure, fâșia de pământ bătătorit devine un labirint care te poartă, până să atingi latitudinea maximă, pe lângă Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului – mănăstire pe stil vechi și Mănăstirea Tarnița.

manastire-bolotestiCel mai aproape de vârful dealului este Mănăstirea Tarnița datează din anul 1702, când aici vin câțiva călugări de la Schitului Babele. În anul 1950, mănăstirea devine obște de maici. Între anii 1959 și 1990, mănăstirea a fost părăsită.

Mănăstirea Tarnița a fost afectată și de un incendiu, biserica de lemn a lăcașului arzând în 2006. Astăzi, pe locul fostei biserici a fost ridicată una nouă, de zid.

Mănăstirea Adormirii Maicii Domnului pe stil vechi este la fel de veche ca și Mănăstirea Tarnița. Aici viețuiesc patru măicuțe care îngrijesc bisericuța de lemn a mănăstirii.

Evenimentul reprezentativ pentru comuna Bolotești este data de 15 august – Adormirea Maicii Domnului.

motiv-site

motiv-site

Magura Odobesti copy
Vizualizare hartă mărită