Regio

Hrube și crame

Podgoriile din Vrancea sunt locuri în care, în secolele XVIII-XIX s-au construit kilometrii întregi de hrube și beciuri, unde erau puse la liniștit vinurile. În Podgoria Panciu și Podgoria Odobești aproape că nu există podgorean care să nu aibă o cramă, iar câteva din aceste beciuri sunt monumente istorice devenite celebre peste timp.

motiv-site

Hrubele “Ștefan cel Mare”, Panciu  - monument istoric Cod LMI VN-II-m-A-06545

Istoria Hrubelor este legată de numele domnitorului Ștefan cel Mare. Documentar, beciul este atestat la sfârșitul secolului al XVII-lea, un act din 19 august 1700 menționând modul de folosință și proprietarii acestuia – serdarul Ion Costin, fiul marelui logofăt Miron Costin.

hrubele-stefan-cel-mare

Săpate la 24 metri adâncime, hrubele, construite din pământ lutos, au fost folosite în timpul Primului Război Mondial ca depozit de muniție, inamicii bombardându-le și acoperindu-le cu pământ. Beciurile au rămas însă intacte și au fost redescoperite abia în anul 1953, datorită unei surpări în partea de sus a beciurilor. Din galeria principală, care măsoară 500 metri, pleacă alte 36 de galerii, însumând peste 3 kilometri. După anul 1968, lungimea galeriilor a fost extinsă cu înca 3.000 metri, acestea putând adaposti peste 3 milioane de sticle.

Beciul Marin Ștefan, Panciu – monument istoric Cod LMI VN-II-m-B-06544

Beciul Marin Ștefan dateză din secolul al XIX-lea și a avut ca destinație păstrarea și învechirea vinului. Conform surselor bibliografice Marin Ștefan a fost unul dintre marii proprietari de podgorii din zona Panciului. În anul 1926, Marin Ștefan a preluat calea ferată Mărășești-Panciu pe care a refăcut-o cu mari cheltuieli, prin aceasta reușind să stimuleze activitatea economică vini-viticolă a podgoriei Panciu. În prezent beciul se află în stare de conservare.

Beciul Vlădoianu, Panciu – monument istoric Cod LMI VN-II-m-B-06543

Este situat în marginea de sus a orașului Panciu, pe drumul ce duce spre Schitul Brazi. Beciul a avut ca destinație inițială păstrarea și învechirea vinului, fiind construit în pământ sub forma de tunel boltit cu cărămidă. Construcția datează din secolul al XIX-lea, și a aparținut, în trecut, lui Ion Vlădoianu, primar al orașului Panciu între anii 1894-1898 și 1901-1904.

motiv-site

Vizualizare hartă Hrubele Stefan cel Mare, Panciu

Și în orașul Odobești există o adevărată rețea de beciuri, orașul fiind traversat de kilometri nesfârșiti de crame și beciuri zidite din cărămidă și piatră de râu, multe datând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Beciul Domnesc, Odobești – monument istoric Cod LMI VN-II-m-A-06525

Beciul Domnesc datează din secolul al XVI-lea. Clădirea care adăpostește Beciul Domnesc este înscrisă în Registrul Național al Patrimoniului Turistic și pe Listele de conservare UNESCO. Conform documentelor, acest beci există încă de pe vremea lui Ștefan cel Mare. La 1834 pe moșia domnitorului Mihail Sturdza se păstrau ruinele a două crame de piatră acoperite cu șindrilă. Una dintre acestea, Beciul Domnesc a fost consolidată cu piatră ponce de pe Milcov, devenind un loc ideal pentru învechirea vinului în butoaie de stejar și în sticle. Vechimea construcției este întărită de inscripția de deasupra intrării cu litere chirilice, alături de care apare emblema Moldovei – Capul de Bour – încadrată de steaguri.

Beciul Domnesc Odobesti

motiv-site

Beciurile Bahamat,  monument istoric Cod LMI VN-II-m-B-06529

Beciurile Bahamat au adăpostit sute de butoaie de vin, însă în prezent proprietarilor le este greu să le întrețina, având nevoie de investiții pentru a fi pusă în valoare zestrea istorică a acestora. Beciurile se găsesc pe Fundătura Cetățuia, la numărul 5.

motiv-site

Vizualizare hartă Beciul Domnesc, Odobesti