Regio

Cotești – Icoană făcătoare de minuni

Localitatea Coteşti este reprezentativă pentru podgoria cu același nume, printre atracțiile turistice ale zonei numărându-se Mănăstirea Cotești. De asemenea, în vecinătatea comunei Coteşti , în satul Odobasca găsim biserica din lemn cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”. La Cotești mai poate fi vizitat Muzeul Satului, dar și o colecție muzeală particular ale uneltelor agricole folosite de viticultori.

motiv-site

Mănăstirea Coteşti este aşezată în marginea unei păduri, Biserica “Sfânta Treime”, construită în secolul al XVIII-lea fiind consolidată şi renovată în 2006. În biserică s-a păstrat pictura murală originală, pe cea mai mare suprafaţă putându-se distinge destul de bine detaliile acesteia. Catapeteasma bisericii este din zid.

Manastirea Cotesti

În exterior biserica este decorată de jur-împrejur cu mici ocniţe în care sunt pictaţi Sfinţii Apostoli. Deasupra intrării este pictată icoana hramului- “Sfânta Treime”.  Clopotniţa mănăstirii – cea de-a doua construcţie care face parte , alături  de biserică, din ansamblul monumentului istoric al Mănăstirii Coteşti, este contruită din zid masiv şi este aşezată în partea de nord-vest a mănăstirii. Sub aceasta se afla o tainiţă care a servit de-a lungul timpului ca loc de refugiu.

Una dintre cele mai de preţ comori ale mănăstirii este icoana făcătoare de minuni înfăţişând-o pe Maica Domnului alăptând Pruncul – “Maica Domnului Hrănitoarea” , cum o numesc maicuţele de aici, datând din anul 1865.

motiv-site

Cotesti copy

Vizualizare hartă mărită