Regio

Atractii turistice

Nicolae Iorga spunea că “fiecare loc de pământ are o poveste a lui, dar trebuie să tragi bine cu urechea ca s-o auzi şi trebuie şi un dram de iubire ca s-o înţelegi”. Natura a înzestrat pământurile Vrancei cu multe bogăţii, iar oamenii locului le-au pus în valoare.

Povestea podgoriilor vrâncene o spun oamenii locului care nu și-au uitat tradițiile, iar mărturie a faptului că via și vinul au adus prosperitatea acestor locuri stă în monumentele istorice construite de oamenii cu stare ai podgoriilor.

Vin si Spiritualitate

În Podgoria Panciu nu ar trebui ocolite Hrubele “Ștefan cel Mare” (monument istoric Cod LMI VN-II-m-A-06545 – secolul al XVII-lea), locul în care este depozitat vinul spumant realizat după metoda Champenoise. Tot în Panciu trebuie vizitată și Mănăstirea Brazi, a cărei principal atracție turistică o reprezintă paraclisul subteran unde au fost descoperite moaștele Sfântului Teodosie de la Brazi, ocrotitorul orașului Panciu. Și tot la Brazi a ales să își doarmă somnul de veci și scriitorul Ioan Slavici care a fost îngropat în curtea mănăstirii în data de 17 august 1925.

motiv-site

În Podgoria Odobești se află cel mai înalt deal al Subcarpaților de Curbură – Măgura Odobești (996 m) – o adevărată atracție turistică pentru împătimiții drumețiilor. Iar până a ajunge în vârful Măgurei Odobești, călătorul poate opri la mănăstirile aflate în drum. Este vorba despre Mănăstirea Tarnița, dar și despre Mănăstirea Adormirii Maicii Domnului, o mănăstire unică în Vrancea datorită faptului că este mănăstire de stil vechi.

Tot în Podgoria Odobești, în localitatea Jariștea, călătorul poate admira liniștea și frumusețea Mănăstirii Buluc sau a Bisericii ”Sfunții Împărați” din satul Scânteia.

”Beciul Domnesc” (monument istoric Cod LMI VN-II-m-A-06525, secolul al XVI-lea, înscris în Registrul Național al Patrimoniului Turistic și pe lista de conservare UNESCO) de la Odobești reprezintă, fără îndoială, atracția turistică cea mai importantă a zonei. Dar mărturie a faptului că orașul Odobești a reprezentat un motor economic al podgoriei îl reprezintă și existent unei gări vechi de secole, precum și a unui centru istoric în care clădirile de sfârșit de secol XIX vorbesc despre prosperitatea acestor locuri.

motiv-site

În Podgoria Cotești vița de vie reprezintă un adevărat cult, un simbolul transpus în picture sau sculptura din mănăstiri. La Mănăstirea Dălhăuți, la Mănăstirea Cotești sau la Mănăstirea Vărzărești regăsim același simbol al strugurelui. În această podgorie spiritualitatea are valențe special căci la Dragosloveni a trait Alexandru Vlahuță, înconjurat de prietenii săi – Barbu Delavrancea, Caragiale și Nicolae Grigorescu – iar la Faraoane, la conacul său, și-a scris opera Duiliu Zamfirescu.

Iată povestea acestor pământuri binecuvântate în care via și vinul spun o poveste cu… aromă de tradiție.

motiv-site